IoT - Nesnelerin İnterneti

M2M Nedir?

0

Nesnelerin interneti, sensörlerin yani uç cihazların haberleşme teknolojileri ile bulut tabanlı bir IoT platformuna verileri aktarmasına ve bu verilerin farklı çözüm verileri ile korelasyonuna denir.

M2M’den Farkı Nedir?

M2M dünyasında her dikey ya da çözüm kendi iç dünyasında bir değer oluşturur. Örneğin araç takibi ile evdeki cihazlarının bir bağlantısı yoktur. Bir başka deyişle bu araç takip verileri ile şehir trafiğinin düzenlenmesi fikri yoktur.

Özetle, bir üst akla hizmet etmesi diyebiliriz. Sektörde en fazla karmaşa yaşanan nokta da burasıdır. Kocaman bir üretim alanınızın olduğunu düşünün; buradaki her bir ihtiyacınız için ayrı bir yazılım, sensör ve iş ortağı ile sonuç elde etmeye çalışıyorsunuz. Bu çözümler arası etkileşim yok ise asıl sağlanacak faydanın çok gerisindesiniz demektir.

IoT Uygulamaları;

Aslında kavram gereği birçok çözümü kapsamaktadır. Örneğin sektörde farklı kavramlar olarak değerlendirilen akıllı şehirler, akıllı aydınlatmalar, akıllı şebekeler, akıllı sayaçlar, akıllı teknolojiler aslında bir bütünün parçaları olarak IoT niteliği taşımaktadır. 

Bizim İçin Önemi

Telekom operatörleri hayatlarına servis sağlayıcı olarak başladılar ancak bu alandaki pazarın doyuma ulaşması, rekabetin artması ve elde ettikleri müşteri tabanı ile birlikte öncelikle ‘hayatı kolaylaştıran’ SMS servisleri ile dijital servislere adım attılar. Ancak müşteri talepleri ve teknoloji geliştikçe talepler farklılaşmaya başladı. Telekom operatörleri arasındaki rekabetin de yükselişe geçmesi ile birlikte yeni müşteri tabanı bulundu, makineler… Böylelikle hayatımıza M2M servisleri girmiş oldu ancak yeni müşteri tabanımızın ihtiyaçları için sadece ölç-izle servislerinden daha derin ihtiyaçlar olduğu anlaşılması uzun sürmedi. Bu durum sektöre IoT Platformu anlayışını getirmeye başladı. Artık makinelerin ihtiyacı olan servisler platform üzerinden verilebilecek ve bu platform sayesinde bilgi işlemedeki operasyonel verimsizlik giderilecekti. Tüm bunların yanında IoT Platformların beraberinde ‘Büyük Veri’ avantajı… 

Bu koşullar altında Telekom operatörleri yeni bir kimlik kazanmış oldu; Ekosistem Yöneticisi.

Kazanılan yeni kimlik ve yetenekler ile Telekom operatörleri, veriyi toplayan, analiz ederek bilgi üreten ve bu bilgiyi satabilir hale geldiler.

IoT Platformlarının Çözüm Sağlayıcılarına Faydası Nedir?

Aynı anda çoklu bağlantı (Multi-tenancy), ölçeklenebilirlilik, Siber Güvenlik, Bağlantı Yönetimi, Veri Yönetimi gibi bileşenlere sahip modüler yapıda bir olması sebebi ile IoT düsturuna uygunlara farklı teknolojileri tek altyapı üstünde toplanmasına olanak sağlamaktadır. Platformun birbirinden farklı haberleşme teknolojilerini de desteklemesi, farklı cihazları da desteklemeyi çözüm sağlayıcılar için de kendi ürün portföylerini genişletmesini kolaylaştırmaktadır.

Haberleşme yönetimi, güvenlik yönetimi vb gibi derin uzmanlık isteyen konularda ekosistemde yer alan her oyuncunun burada uzmanlaşması daha yüksek maliyetli olmakla birlikte mümkün olma ihtimali de biraz düşüktür. Bu anlamda IoT platformları, çözüm sağlayıcılarına çözümlerini mükemmelleştirmeleri için gerekli alanı ve tasarrufu sağlayabilmektedirler. Bununla birlikte platformda koşan servislerin kitlesel müşterilere ulaşma hızı da platformsuz çalışan servislere nazaran çok daha kısa olmaktadır.

Aralık 2019 itibariyle dünyanın önde gelen IoT platformlarından biri olan Cumulocityi Turkcell bünyesine katarak, yerli ekosisteminizin çözüm geliştirme süreçlerini hızlandırmakla birlikte bu platformda geliştirilen yerli çözümlerin globale taşınmasına da katkı sağlıyoruz.

Comments

Yorum yapma kapatılmıştır