IoT - Nesnelerin İnternetiTeknoloji Trendleri

Endüstriyel IoT Platformunun Özellikleri Nelerdir?

0

Ömer Gazimihal

Endüstriyel IoT platformları tedarikçisinin odaklandığı alana bağlı olarak değişiklik gösterir ve tek bir platformun yetenek seti, her senaryo için yeterli bir çözüm sağlamayacaktır. Bununla birlikte, herhangi bir endüstriyel IoT platformunun sahip olması gereken bazı özellikler vardır: 

Güvenlik; Endüstriyel IoT güvenliği, tüm IoT uç noktalarını harici siber saldırılara karşı korumanın yanı sıra tesis içinden kaynaklanan kötü niyetli faaliyetlerin tespiti ve önlemi platformlar için olmazsa olmazdır.

Bağlantı (Haberleşme); Her bir endüstriyel IoT cihazının, gerekli şekilde tedarik edilirken, kaydedilirken, etkinleştirilirken, askıya alınırken, aktive edilirken, silinirken ve sıfırlanırken cihazları izleme ve yetkilendirme dahil olmak üzere yaşam döngüsünün tüm aşamalarında hızlı ve güvenli bir şekilde yönetilmesine olanak sağlamalıdır.

Entegrasyon; Endüstriyel IoT projelerinde en sık karşılaşılan en büyük zorluklarından biridir. Endüstriyel IoT platformu, IoT cihazlarının farklı kurumsal uygulamalar, bulut hizmetleri, mobil uygulamalar ve eski sistemlerle sorunsuz ve güvenli bir şekilde bağlanmasına ve bilgi paylaşmasına olanak tanımalıdır.

Kimliklendirme; Endüstriyel IoT platformu, çok çeşitli endüstri standardına sahip IoT cihazları desteklemelidir. Güvenli bir bağlantı kurmak için endüstriyel IoT mimarisinin herhangi bir yerinde varlıklarını otomatik olarak algılayabilmelidir. Cihazın kimlik bilgilerini hızlı bir şekilde oluşturabilir veya gerektiğinde otomatik olarak atayabilmelidir.

Analiz; IoT cihazları, sistem içindeki veri hacmini büyük ölçüde artırır. Endüstriyel IoT analizi, endüstriyel IoT platformunun en güçlü özelliklerinden biri olmalıdır. Veriye dayalı karar verme sürecini iyileştirmek için eyleme geçirilebilir iç görüyü ortaya çıkaracak şekilde endüstriyel IoT verilerini uygun şekilde görselleştirme ve analiz etme yeteneği sağlamalıdır.

Endüstriyel IoT platformlarının en önemli 5 avantajı nedir?

Endüstriyel IoT platformu, IoT projelerinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesinin temelini oluşturur. Etkili bir platform olmadan, herhangi bir büyük ölçekli endüstriyel IoT dağıtımı, tam değerine ulaşamayacaktır. En iyi endüstriyel IoT platformları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli avantajlar sunar:

Maliyet Tasarrufu; Farklı endüstriyel IoT cihazlarının ve ağlarının yönetimi ve bakımı maliyetli, zaman alıcı ve karmaşıktır. Endüstriyel bir IoT platformu, tüm yönetim sürecini merkezileştirerek büyük bir işletme yükünü ve maliyeti azaltır. Ek olarak, taleplerin artması ve teknoloji sağlayıcılarının müşterilerine sundukları endüstriyel IoT platformları sayesinde kullandıkça öde fiyatlandırma modelleri ile ilerlemek mümkün hale gelmiştir.

İşletme Verimliliği; Endüstriyel IoT çözümleri, iş süreçlerini ve iş akışlarını düzene koymaya ve iyileştirmeye yardımcı olmak için ekipmanların ve insanların performansı hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlar. IoT verilerini yakalayarak ve diğer dahili harici kaynaklardan gelen verilerle entegrasyonu mümkün kılan endüstriyel IoT platformu; kestirimci bakım ve takip ve izleme tabanlı tedarik zinciri görünürlüğü gibi alanlarda operasyonel iyileştirmeleri kolaylaştırır.

Üretim Verimliliği; Platform, yeni ürün tasarımı, geliştirme ve üretim yoluyla inovasyonu ve verimliliği artırmaya yardımcı olabilecek Dijital İkizler gibi yeni endüstriyel IoT uygulamalarını devreye almak için bir temel sağlar.

IoT Verileri ile Yeni Gelir Kanalları; Yenilikçi şirketler, yeni ürünler ve hizmetler geliştirmek için IoT verilerinden aldıkları içgörüyü şimdiden kullanmaya başladı. Bir ürünün yaşam döngüsü boyunca, satış sonrası ve servis gelirleri genellikle ilk satıştan daha kârlıdır. Endüstriyel IoT platformu, ürün üretiminin ve kullanımının her aşamasında verilerin yakalanmasını ve analiz edilmesini sağlar. Bu, yeni veriye dayalı hizmet paketlerinin yanı sıra tamamen veriye dayalı yeni ürün ve servislerin oluşturulmasına olanak sağlar.

IoT Güvenliği; IoT cihazları, herkesin bildiği gibi yüksek seviye güvenlikten yoksundur. Endüstriyel IoT sensörleri gibi cihazlar, güvenlik katmanları sağlamaktan ziyade özel raporlama görevini yerine getirmenin ötesinde çok az bilgi işlem kapasitesine sahiptir. Endüstriyel IoT platformu, IoT uç noktalarının siber saldırılara karşı savunmasız kalmamasını sağlamak için güvenli kimlik doğrulama ve yetkilendirme gibi tüm kimlik yönetimi yeteneklerini sağlayabilir.

Comments

Yorum yapma kapatılmıştır