IoT - Nesnelerin İnternetiTeknoloji Trendleri

IoT Mimarisi ve İçeriği

0

Ömer Gazimihal

Nesnelerin interneti ve bulut tabanlı çözüm ekosistemi konularını önceki yazılarımızda detaylı olarak ele almıştık. Son yazımızda ise dikkat çektiğimiz nokta gerçek bir IoT Platformunun sahip olması gereken özellikler oldu. Bu yazımızda ise IoT Analytics’in efektif olarak açıklamalarının yer aldığı “IoT Ekosisteminde Bilmeniz Gereken 5 Madde”den bir diğerini ele alacağız.

Uygulama ya da çözümünüze IoT Platformu demeden ya da öyle lanse etmeden önce aşağıdaki modüllere sahip olduğundan emin olmak gerekir. Bununla birlikte, IoT Platformlarının temel ayrıştırıcı özelliği ‘bağımlılık’ durumunu ortadan kaldırması ve Çapraz Yönetim imkanı sunmasıdır.

En basit anlamda IoT Platformu; Veritabanı Yönetimi, Veri Depolama Yönetimi, Haberleşme Yönetimi, Cihaz Yönetimi, Protokol Yönetimi, İş Zekası Yönetimi, Alarm Yönetimi, Veri Görselleştirme, Ek Araçlar, Veri Analizi Yönetimi, Harici Platform Desteği ve Çapraz Yönetim gibi modüllerden oluşmaktadır.

Elbette ki bakış açısı ve inceleme yönteminize göre barındırılan bu modülleri, farklı adlandırabilir ve yerleştirebilirsiniz.

IoT Platform modülleri ve açıklamaları

IoT Platformu Bağlantı Yönetimi: Nesnelerin interneti dünyasında IoT haberleşme teknolojileri genişlemiş ve türlü ihtiyaçlara göre şekillenmiştir. LPWAN tanımı IoT ile birlikte çıkmıştır. Bu sebeple IoT Platformları birçok IoT haberleşme teknolojisini desteklemeli ve bağımlılık yaratmamalıdır. 2G kullanma zorunluluğu ya da sadece LoRA veya sadece Sigfox destekleme yaklaşımı kabul edilememeli, özetle, tüm ağ teknolojilerini destekler nitelikte olmalıdır.

IoT Platformu Protokol Yönetimi: Platform geçmiş ya da yeni nesil akıllı teknolojiler kapsamında geliştirilmiş cihazların platforma entegrasyonu konusunda esneklik sağlamalıdır. Birden fazla protokolü desteklemeli ve bu protokollerin dönüşümünü sağlayan agent’lar ile entegre olabilmelidir.

IoT Platformu Cihaz Yönetimi: Cihaz yönetimi ve protokol yönetimini aynı modül olarak da gösterilebilir. Fakat bizim bu modülleri ayrı tutmamızın sebebi; marka bağımsız cihazların yönetilmesine olanak sağlaması ve uzaktan güncellemeler sağlayabilmesidir.

IoT Platformu Uygulama Yönetimi: Akılı aydınlatma, Enerji ve Yönetimi ya da Atık Yönetimi gibi çözümler IoT Platformunda uygulama tabanında yer alır. Bir başka deyişle, uygulamanız dikey çözümdür, IoT Platformu ise yatay çatı platformdur. IoT Platformları yüzlerce hatta binlerce uygulamayı içinde barındırabilir ve uygulamalar arası etkileşimi sağlayabilir. Atık Yönetimi uygulamanızdan gelen veriyi Enerji ve Yönetimi’nde işleyerek anlamı bilgi üretme şansınız vardır.

IoT Platformu İş Zekası Yönetimi: Uygulamalar birer iş zekasına sahiptir. Bu da verilerin işimize yaramasını sağlar. IoT Platformları, uygulamaların içerdiği iş zekasını kendi içinde barındırmasına ve geliştirilmesine olanak sağlar ki, kestirimci bakım gibi öğrenme ve tahminleme gerektiren çözümlerin nesnelerin interneti platformunda yer almasını kolaylaştırır. Görece daha büyük verileri barındırabildiğinden öğrenme ve tahminleme modülleri daha gelişmiştir.

IoT Platformu Alarm Yönetimi: Hemen her uygulamanın sahip olduğu modüldür. Ancak nesnelerin interneti platformlarında bu modül, uygulamaların çapraz çözümlerle etkileşimli olarak oluşturulmasına ve yönetilmesine olanak sağlar.

IoT Platformu veri modülleri

IoT Platformu Veri Görselleştirme: Hemen her uygulama veri görselleştirmesini sağlayan bir modüle sahiptir. Bu modül aynı zamanda, IoT platformlarındaki uygulamaların hem çapraz çözümlerle etkileşimli olarak oluşturulmasına hem de yönetilmesine olanak sağlar.

IoT Platformu Veri Analizi Yönetimi: Son kullanıcıya sağlanacak faydayı gerçeklemenizi sağlayan en önemli modüldür. Veri Analizi modülü ile IoT Platformları, işletmenizin fiziksel dünyasını anlamanızı ve dijitalize etmenizi sağlar.

IoT Platformu Ek Araçlar Modülü: Bu modülde, ek araçlar ile özel çözüm ve gereksinimlerin karşılanması hedeflenir.

IoT Platformu Harici Platform Desteği: Bu modül işletmelerde mevcutta yer alan ERP, CRM vb. platformlar ile entegrasyonu sağlar. Bu entegrasyonlar sayesinde uçtan uca operasyonel verimlilik amaçlanır.

IoT Platformu Çapraz Yönetimi Modülü: Çapraz Yönetim modülü, IoT Platformlarını middleware katman olarak konumlandırmanıza olanak sağlar. Böylelikle işletmenizde yer alan mevcuttaki yazılım çözümlerinizi platforma taşımadan, ancak platform ile haberleşmesini sağlayarak bir değer yaratmanıza olanak sağlar.

Comments

Yorum yapma kapatılmıştır