İş AnalitiğiLiderler

startups.watch girişimci ve yatırımcılar için bir pusula!

0

“startups.watch, geminin doğru yöne gitmesi için girişimcilere ve yatırımcılara bilgi veriyor.” diyen startups.watch Kurucusu Serkan Ünsal, platformun ekosisteme hangi alanların büyüdüğü, rekabet ortamı ve fon aşaması hakkında veriler sunduğunu söylüyor.

Yatırımcılar ve kurumlar için bir analiz platformu ve veri tabanı olan startups.watch, sunduğu istatistiklerle girişimcilere de büyüme yolunda, platformun kurucusu olan Serkan Ünsal’ın deyimiyle “pusula” görevi görüyor. Platform, ekosistem oyuncuları ile ekosistemdeki gelişmelere ilgi duyan herkesi hedefleyerek girişimleri yakından takip etme imkanı sunuyor. Serkan Ünsal ile startups.watch ve girişimcilik dünyası hakkında gerçekleştirdiğimiz söyleşiye, kendisini yakından tanımakla başladık. Ünsal, profesyonel hayatını şöyle anlattı:

“2000 yılında Ericsson Crea-World’de iş hayatına başladım. Ericsson Crea-World mobil dünyaya adım atmak isteyen girişimler için bir kuluçka merkeziydi. 2 yıl sonra Turkcell’e geçip 7 yıl kadar ürün yönetimi ve iş geliştirme pozisyonlarında çalıştım. Turkcell’in Shubuo projesinde ürün yöneticiliği yaptım. 2009 yılında iş geliştirme ve ürün yönetimi tecrübemi girişimci olarak devam ettirmek istediğim için ayrıldım ve 1 sene sonra “dakick” adlı etkinlik tavsiye motoru girişimini hayata geçirdim, Aksoy Ventures’dan 400 bin dolar yatırım aldım. 2014 yılında dakick’i sattıktan sonra 2015 yılında ise startups.watch’u kurdum. Halen startups.watch ile ilgileniyorum. Bu arada da girişimcilikle ilgili öğrendiklerimi başkalarıyla paylaşmak için dört ücretsiz dağıtılan kitap yazdım.”

Giderek büyüyen startups.watch’un hikayesini anlatabilir misiniz? Ekosistemin böyle bir platforma ihtiyacı olduğunu ne zaman ve nasıl fark ettiniz?

İkinci kitabımı yazmak için Silikon Vadisi’ne gittiğimde herkesin metrik, istatistik konuştuğunu fark ettim ve Türkiye’nin de girişimcilik anlamında hiç bilinmediğini gördüm. Bu nedenle Türkiye’ye döndüğümde birkaç yatırımcı ile görüştüm ve istatistik bulmadaki sıkıntılarını dinleyerek startups.watch’u kurmaya karar verdim. İlk MVP’yi 18 günde yaptığımızı hatırlıyorum. İki yatırımcıya gösterdim ve beğendiklerini söylediler fakat çok da kullanmıyorlardı. Sonraki 6 ay içinde birçok değişiklik yapıp bugünkü startups.watch’a erişmiş olduk. 

startups.watch’u bir girişim analiz platformu olarak tanımlıyorsunuz. Analizlerde sunulan veriler için ya da platform genelinde hangi teknolojiler kullanılıyor?

Türkiye son 10 yılda çok gelişti desek de halen veriler az. Batı Avrupa’daki ülkeler yatırım adedi ve miktarı anlamında halen 15-20 kat üzerimizde. O nedenle, ekosistemimizde şu anda yapay zeka ve büyük veri kullanacak kadar hareketlilik yok. Yapay zeka ile yatırımcıya büyüyebilecek en iyi girişimleri bulabilecek örnekler çıkmaya başladı. Onları takip ediyoruz, önümüzdeki 1 sene içinde değil ama 4-5 sene içerisinde bu alanda ciddi gelişmeler olabilir, en doğru zamanda bizim de bu trendi yakalayacağımızı düşünüyorum.

Özellikle, Türk girişimlerin dünyaya açılmasında kolaylık sağlayan startups.watch, kurulduğundan bu yana Türkiye’deki girişim ekosistemine neler kazandırdı?

startups.watch’u ben hep bir pusula olarak görüyorum. Sisli bir denizde olduğunuzu düşünün ve elinizdeki tek şey bir pusula. Kayalara çarpmadan, gemiyi ilerletmeniz gerekiyor. startups.watch da girişim ekosistemimiz için bunu ifade ediyor. Gemide bir kaptan veya tayfa değil ama geminin doğru yöne gitmesi için bir bilgi veriyor. Hangi yöne gidilmesi gerektiğine de kaptan yani girişimci karar veriyor. startups.watch da hangi alanların büyüdüğünü, yatırım aldığını, hangi alanlarda satın almanın çok olduğunu, hangi alanlarda yerel ve global rekabetin üst düzeyde olduğunu gösteriyor. Sonrası iyi bir girişimciye ve ekibine kalıyor. startups.watch yatırımcılar için de bir pusula. Birçok fon, fon kurma aşamasında ekosistemin gelişimini anlatmak için bizim verilerimizi kullanıyor. Yurt dışında Türkiye’nin girişim ekosisteminin daha çok konuşulması için de son 5 yıldır elimizden geleni yapıyoruz.

Girişimcilik konusunda Türkiye’nin sizce hangi noktalarda yol katetmesi gerekiyor? Girişimciler size göre hangi alanlara yönelmeli?

Şu anda en büyük eksiğimiz global düşünen girişim sayısının azlığı. Bu konuda öncü girişimciler çıktıkça bu sayının da artacağını düşünüyorum. Örneğin, geçen sene Peak’in unicorn olması çok şeyi değiştirdi. Oyun girişimi sayısı, oyun yatırımları çok ciddi bir artış trendine girdi. Benzer şekilde Getir’in başarısı da birçok şeyi tetikleyecek. 

Seri B ve üzeri yatırımcı konusunda da sıkıntı var fakat global girişimci sayımız arttıkça bunun da aşılacağını düşünüyorum. Şu anda girişimciler Seri B yatırım almak istediklerinde yurt dışındaki yatırımcılara gidiyor, yurt dışı bağlantıları zayıf olan girişimciler ise çok zorlanıyor. Bu da daha az global girişim çıkmasına neden oluyor. Bu aynı zamanda donanımlı ve uluslararası tecrübesi olan girişimci sayısının az olmasından da kaynaklanıyor. 

startups.watch ile ileride sunmayı hedeflediğiniz yeni hizmetleriniz, projeleriniz neler olacak?

Yatırımcıların, girişimcilerin ve girişim ekosisteminin ihtiyacı olabilecek her türlü yeniliği deniyoruz fakat şunu sunacağız demek çok zor, pazarın nasıl tepki vereceğini görmeden plan yapmak çok zor. O yüzden iteratif ilerliyoruz. Şu anda yatırımcıların girişimleri daha kolay bulması için “deal flow manager” gibi özellikleri deniyoruz. Yatırımcı ile girişimcinin online olarak buluşması ve gizliliğin ön planda tutulduğu özellikleri de ilerleyen günlerde deneyeceğiz. Tabi merkezde her zaman veri olacak. Veriyi toplamamızı ve sunmamızı kolaylaştıracak her türlü geliştirmeyi de sürekli yapıyoruz.

Comments

Yorum yapma kapatılmıştır