Dijital ŞirketlerÜRETİM

Beyçelik Gestamp, Turkcell altyapısı ile 30 noktadan enerji verimliliğini ölçüyor

0

Turkcell’in Enerji İzleme ve Yönetim Sistemi ile enerji verimliliğini ölçen Beyçelik Gestamp, Demirtaş fabrikasında 30 noktadan ölçüm yapabilecek duruma geldi. Beyçelik Gestamp Sıcak-Soğuk Şekillendirme Teknolojileri Yöneticisi Mücahit Arı, “Tercihimizi Turkcell’den yana kullanmamızın sebebi Turkcell’in dijital dönüşüm projeleri ve yüksek altyapısı oldu.” dedi.

Otomotiv yan sanayi metal sektöründe hizmet veren Beyçelik Gestamp, Turkcell ile hayata geçirdiği Enerji Verimliliği Projesi (Enerji İzleme ve Yönetim Sistemi) ile sıcak şekillendirme ve G1 hatlarının olduğu Demirtaş fabrikasında enerji verimliliğini ölçebilir duruma geldi. Projenin detaylarını Beyçelik Gestamp Sıcak-Soğuk Şekillendirme Teknolojileri Yöneticisi Mücahit Arı’dan dinledik…

Mücahit Bey, öncelikle firmanızı biraz tanımak isteriz, neler yapıyorsunuz?

Beyçelik Gestamp olarak otomotiv yan sanayi metal sektöründe hizmet veriyoruz. Kalıp, teçhizat ve komponent tasarım geliştirme ve imalatı yapan uluslararası bir şirketiz. Biri Romanya’da olmak üzere 5 lokasyondaki 8 ayrı fabrikada, 3 bin 600’ü geçen çalışan sayımızla otomotiv ana sanayiye hizmet veriyoruz. Türkiye’de sıcak şekillendirme kalıpları imal edebilen ilk ve tek firmayız.

Dijital dönüşüm kapsamında neler yapıyorsunuz, daha çok hangi teknolojilerden yararlanıyorsunuz?

Şirket olarak dijital dönüşüm projelerine büyük önem veriyoruz. Kurduğumuz Dijital Dönüşüm Komitesi ile düzenli olarak toplantılar düzenleyip, şirkete fayda sağlayacak dönüşüm projelerini değerlendiriyor ve gündemimize alıyoruz. Şimdiye kadar devreye aldığımız ve üzerinde çalıştığımız birkaç projeden örnek vermem gerekirse; ERP dönüşüm projeleri, üretim takip ve veri toplama sistemi, şirket içi onay prosedürlerinin dijital ortama taşınması, artırılmış gerçeklik üzerine yapılan Ar-Ge çalışmaları, üretim hatlarında verimliliği artırmak ve arızai duruşları azaltmak için devreye aldığımız I4.0 projeleri, enerji izleme ve verimlilik artırıcı projeler şeklinde sıralayabiliriz… Aynı zamanda IoT, makine öğrenimi ve bulut teknolojilerinden de yararlanıyoruz.

Turkcell ile hayata geçirdiğiniz enerji verimliliği projesinden bahseder misiniz?

Enerji birim fiyatlarında son 2 yıl içinde yüzde 43’lük bir artış gerçekleşti. Verimlilik Komitemiz enerji tüketim verilerini makine bazlı incelediğinde en fazla tüketimin, Beyçelik Gestamp Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Türkiye’nin ilk Sıcak Şekillendirme hatlarını ve G1 robotik tandem hattını içinde bulunduran lokasyonumuzda olduğunu belirledi. Mevcut durumda sadece elimizde var olan enerji tüketim verileri ile toplam tüketimi görebiliyorduk. Fatura analizi, makine bazlı detay enerji tüketim verileri görülemiyor ve farklı birimlere ait tüketimler analiz edilemiyordu. Enerji tüketimlerinde iyileşme gerçekleştirebilmek için ekipman bazlı detay enerji tüketim verilerini ölçmemiz gerekiyordu. Öncelikle kurmak istediğimiz enerji izleme ve yönetim sisteminden beklentilerimizi belirledik.

Amacımız; makine öğrenimi altyapısı ile anormal tüketimlerin belirlenmesi, olası makine arızalarının önüne geçilmesi ve fazla tüketimlerin anlık olarak gelen uyarı mesajları ile görülmesini sağlamaktı. Bu sistem ile üretim takip sistemi entegre çalışarak parça başına tüketim verilerini analiz edebilmeli ve elde ettiğimiz veriler ile kısa orta-uzun vadede parça üretim adetlerine göre tüketim tahmini yapabiliyor olmalıydık. Sistem aynı zamanda güvenli veri depolama, gelişmiş veri analitiği, her zaman her ortamdan verilere erişilebilirlik, anlık gerçek zamanlı izleme olanağı, ileri veri analizi ve raporlama yetkinliğine de sahip olmalıydı.

Turkcell’in yanı sıra birçok firmayla Enerji İzleme ve Yönetim Sistemi ile ilgili görüşmeler gerçekleştirdik. Tercihimizi Turkcell’den yana kullanmamızın sebebi Turkcell’in dijital dönüşüm projeleri ve yüksek altyapısı oldu. Turkcell Enerji Verimlilik Ekibi ile sahada yaptığımız çalışmalar sonucunda toplam 30 noktadan ölçüm yapabilecek şekilde projemizi şekillendirdik. Projenin devreye alma ve geliştirme süreçleri tamamlandığından beridir yaklaşık 5 aydır Turkcell’in enerji izleme ve yönetim sistemini aktif olarak kullanıyoruz. Kurulmuş olan sistem ile haftalık-aylık otomatik tüketim raporları alınıyor, parça ve makina bazlı KPI verileri takip edilebiliyor.

Bu kapsamda Turkcell’in projeye katkıları nasıl oldu, Turkcell’in tecrübelerinden ne yönde yararlandınız?

Satış öncesi yaptığımız proje toplantılarında Turkcell ekibine ihtiyacımızı net olarak belirttik. Tecrübeli bir ekibe sahip olmaları süreç içinde bizim için çok rahatlatıcı oldu. Sundukları çözüm önerileri taleplerimizi karşıladı. Proje tamamlandıktan sonra ise ihtiyaç duyduğumuz her noktada taleplerimize hızlı bir şekilde yanıt verdiler. Bu da kısa sürede geliştirme faaliyetlerini devreye almamızı sağladı. Başarı ile tamamlanan proje sonrasında tüm lokasyonlarımıza bu projeyi yaymayı planlıyoruz.

Projenin kurumunuza sağladığı faydalar neler oldu?

Projeye başlarken hedefimiz; üretim dışı zamanlarda gerçekleşen tüketimler ile makine ve ekipmanlarda gerçekleşen tüketimlerde iyileşmeye açık noktaları tespit edip, yaklaşık yüzde 12 oranında enerji tüketiminde iyileşme sağlamaktı. Sistemin; üretim verimlilik takip sistemi ile entegre olabilmesi, ihtiyaçlarımıza karşılık verebilecek esneklikte olması bize çok büyük avantaj sağladı. Kurulmuş olan sistem ile KPI takibi verimli bir şekilde yapılabiliyor, iyileşmeye açık noktalar kolayca tespit edilebiliyor.

Enerji verimliliği alanındaki teknolojilerin, sektörünüze dair sağladığı faydaları genel çerçevede nasıl yorumlarsınız? Bu teknolojiden sektör olarak beklentileriniz neler?

Hiçbir kaynak sınırsız olmadığı gibi enerji kaynaklarımız da sınırsız değil. Enerji verimliliği sağlayabilmek, diğer bir deyişle aynı çıktıyı daha az enerji kullanarak elde edebilmek hepimizin sorumluluğu olmalı. Enerji verimliliği projelerinin çıktısı şirketler için sadece bir gider azaltımı değil, sürdürülebilir bir yaşam için adım aslında. Enerji verimliliğinin artırılması; çevresel zararların azaltılmasından iklim değişikliğinin önlenmesine, insan sağlığından yeni iş olanakları oluşturmaya kadar pek çok konuya katkı sağlıyor.

Biz şirket olarak bu konuya önem veriyoruz. Türkiye’de otomotiv sektöründe ikinci, Bursa sanayisinde ilk Sıfır Atık Belgesi’ni alan firmayız. Çalışanlarımıza enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratan çalışmalar yapıyor, bu konuda projeler geliştirmeleri için onları destekliyoruz.

Bundan sonraki planlamalarınızda Turkcell nerede olacak?

Orta ve uzun vadede devreye almayı planladığımız altyapı ve projelerimizde Turkcell Bulut Altyapı Hizmetleri, Güvenlik Çözümleri, Endüstri 4.0 ve verimlilik çözümlerinden faydalanmayı değerlendireceğiz.

Comments

Yorum yapma kapatılmıştır