HaberlerVeri Merkezi ve Bulut

Dijital dünyada çevrimiçi gizliliği ne kadar mümkün?

0

Katılımcıların yüzde 22’si eğlenceli testlerin sonuçlarını bulmak için sosyal medya ayrıntılarını paylaştığını itiraf ederken, yüzde 18,9’unun yazılım, hizmet veya hediye gibi ücretsiz ödüller karşısında kişisel verilerini göz ardı edeceği ortaya çıktı.

21 ülkeden 11,887 katılımcının olduğu anketin raporunda, 16-24 ve 25-34 yaş gruplarındaki katılımcıların yarısından fazlasının (yüzde 55,5), modern dijital dünyadaki çevrimiçi gizliliğin tam olarak mümkün olmadığını düşündüğü açıklandı. Bu düşüncenin ardından katılımcılar, sosyal medyadan kısa vadeli kazanımlar ve beğeniler için kişisel verilerini feda etme konusunda istekli olduklarını söylüyor.

Veri güvenliği bilinci giderek artıyor

Başlangıçta adresler, doğum tarihi ve fotoğraflar gibi kişisel verilerle arkadaş ve aileleri kolayca bulup birbirine bağlayabilmek için doldurdukları, güvenilir olmayan sosyal medya platformlarının kullanıcılarına casusluk yaptığı ve saldırılar için üreme alanı haline geldiği bildirildi. Ankete katılanların yüzde 53,6’sı, kendi rızası olmadan özel veya gizli verilerine erişilen durumlarla karşılaştıklarını söyledi.

Çevrimiçi mahremiyet ihlalleri yüzde 57,1 ile 16-24 yaşları arasında en yüksek seviyedeydi. Ankete katılanlar, sızıntı nedeniyle spam ve reklamlardan rahatsız olduklarını, stresli olduklarını ve birilerini rahatsız ettiklerini düşündüklerini söyledi.

Kaspersky’e göre raporda yüzde 56,7 ile çevrimiçi kullanıcıların, cihazlarını çevrimiçi dünyadaki tehditlere karşı parolalarla korumayı seçtikleri gösteriliyor. Kaspersky ayrıca raporun, dünya genelinde veri güvenliği bilincinin arttığını açıkça gösterdiğini belirtiyor.

Kaspersky, çevrimiçi kullanıcıların kendi çevrimiçi dünyalarını gizli tutmaları ve verilerin kötüye kullanılması nedeniyle mağdur olmalarını önlemek için aşağıdaki ipuçlarını paylaştı:

  • Sosyal medya kanallarına verilerinizi vermeden önce iki kez düşünün. Görüşlerinizi veya bilgilerinizi herkese açık hale getirmenin daha geniş sonuçlarını düşünün. İçerik şimdi ya da gelecekte size veya zararınıza karşı kullanılabilir mi?
  • Çevrimiçi hesaplarınızın şifrelerini sadece kendinize saklayın.
  • Çevrimiçi gizliliğinizi ciddiye alın. Bilgilerinize, yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda, yanlış ellere düşmesini önlemek için üçüncü şahıslarla paylaşın veya izin verin.
  • Güvenlik ürünlerinin ve pratik adımların birleşik çözümü, tehditleri en aza indirebilir ve verilerinizi çevrimiçi ortamda güvende tutabilir.

Comments

Yorum yapma kapatılmıştır